Instrucțiunile unui calculator sunt de 4 tipuri :
1)instrucțiuni operaționale, care efectuează operații aritmetice și logice asupra datelor specificate prin operanzi. Cele mai cunoscute instrucțiuni ale acestei grupe sînt cele care efectuează operațiile aritmetice de bază: adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea.
2)instrucțiuni de transfer, care deplasează informația între registre și/sau locații fără a modifica informația transferată. Cele mai uzuale instrucțiuni ale acestei grupe sînt cele prin care conținutul unei locații trece într-un anumit registru, registrul acumulator, precum și intreucțiunea de transfer invers: dintr-un registru într-o locație a memoriei interne.
3)instrucțiuni de salt, care în urma verificării unor condiții, modifică analiza și execuția secvențială a instrucțiunilor din program. Instrucțiunile de salt condiționat permit alegerea continuării programului pe o anumită ramură, în funcție de o condiție de test realizată. Acestea dau posibilitatea utilizatorului să introducă decizii logice în procesul execuției programului. O instrucțiune de salt necondiționat conține, în partea de adresă, adresa instrucțiunii care va fi executată în continuare.
4)instrcuțiuni de intrare-ieșire, care permit comunicarea calculatorului cu exteriorul. Acestea conțin atît informații legate de natura schimbului de date, adică introducerea sau extragerea lor, cît și comenzi necesare funcționării corecte a periferiei.
Adresele locatiilor memoriei interne pot fi specificate prin denumiri simbolice alese de utilizator,denumri care sugereaza semnificatia continutului locatiilor respective.
Cod instrucțiune
|
Mnemonica
|
Semnificația
|
01
02
03
04
05
06
07
|
INC
MEM
ADU
SCD
SLT
SLTC
STP
|
Încarcă acumulatorul
Memorează acumulatorul
Adunare
Scădere
Salt necondiționat
Salt condiționat
Stop
|
Комментариев нет:
Отправить комментарий